Je ziet ze ongetwijfeld wel eens op een terrein staan: de vorkheftruk. Een klein wagentje met twee stangen om ervoor te zorgen dat de ruggen van de medewerkers niet belast worden. Zonder moeite wordt die loodzware pallet omhoog gehesen en vier meter hoger weer weggezet. Nu wil je graag een vorkheftruck kopen, waar moet je dan op letten?
Het besturen
Het besturen van een heftruck gaat net even anders dan het besturen van een auto. Bij heftrucks bewegen de voorwielen niet, maar de achterwielen. Dit heeft als reden dat je op deze manier nauwkeuriger kan rijden. Iets wat zeker nodig is als je dure objecten gaat vervoeren. Een ander voordeel aan deze stuurmethode is de korte draaicirkel die een heftruck heeft. Zo kom je elk bochtje door.
Certificaat
Het hebben van een heftruck certificaat is niet verplicht, maar wordt wel zeer op prijs gesteld door de werkgever. Sommige werkgevers stellen het zelfs verplicht. Hiermee kan je laten zien dat je bevoegd genoeg bent om een heftruck te besturen. Het certificaat is vijf jaar geldig, waarna je opnieuw een examen moet afleggen om het te verlengen.
Een certificaat is ook ontzettend handig voor personeelsleden onder de achttien. Onder de achttien is het namelijk normaliter niet toegestaan om een heftruck te besturen, maar met een heftruckcertificaat mag je ook zestien of zeventien zijn. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat er te allen tijde een volwassen begeleider in de buurt is.
Op de weg
Stel dat je de heftruck hebt aangeschaft, of de heftruck moet van de ene bouwplaats naar de andere, dan is het goed om te weten hoe het werkt met het rijden op de openbare weg. Als het voertuig meer dan 130 centimeter breed is, is het verplicht om een rijbewijs te hebben. Helaas is een normaal autorijbewijs niet genoeg. Hiervoor dient de bestuurder een speciaal T-rijbewijs te hebben. Verder is het verplicht om goede verlichting te hebben, over knipperlichten te beschikken en een rode driehoek achterop de heftruck te bevestigen.
Het kan zijn dat de heftruck niet voldoet aan deze eisen, of dat niemand beschikt over het rijbewijs. In zo’n geval kan je de heftruck ook op een aanhangwagen zetten. Let hierbij wel op het maximale laadgewicht van de trailer en de breedte van de heftruck. Is dit ook niet mogelijk, schakel dan een externe partij in om het op een professionele manier te vervoeren.
Tweedehands of nieuw, heftrucks heb je in alle soorten en maten. Hopelijk zet je met deze info de eerste stappen in het koopproces van jouw eigen heftruck.