Blog

Rouwvliegjes bestrijden: natuurlijke en effectieve manieren

Als rouwvliegjes het op jouw plantencollectie gemunt hebben, dan kan dat uitmonden tot een zeer vervelende plaag. Rouwvliegjes zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar voor je planten is dit een ander verhaal. Ze kunnen er binnen korte tijd voor zorgen dat je planten sterven. En dat wil je natuurlijk liever niet. Daarom is rouwvliegjes bestrijden belangrijk en dit dient zo snel mogelijk te gebeuren. Er zijn verschillende natuurlijke manieren om van rouwvliegjes af te komen. In dit artikel delen we een aantal van deze bestrijdingsmethodes met je.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die verwant zijn aan de mug. Echter bijten ze ons niet. Gelukkig maar, anders werd het pas echt een vervelende plaag. Qua uiterlijk lijken ze eigenlijk een beetje op fruitvliegjes, alleen belagen ze niet je fruit, maar leven ze rond je planten. Rouwvliegjes leven niet lang, sterker nog, een volwassen rouwvlieg leeft maar twee dagen. Maar in die twee dagen tijd leggen de vrouwtjes zo'n 200 larven in de potgrond, en het zijn de larven die de boel aardig verzieken voor jouw dierbare planten. De larven voeden zich namelijk met rottend plantenmateriaal, schimmels en algen. De planten raken hierdoor gevoeliger voor schimmels en zullen sneller dood gaan.

Aaltjes tegen rouwvliegjes: een natuurlijke vijand

Er zijn verschillende manieren om van rouwvliegjes af te komen. Voor het welzijn van je eigen gezondheid en dat van je planten, wil je het liefst werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Een van deze methoden is om een natuurlijke vijand van de rouwvlieg in te schakelen: aaltjes tegen rouwvliegjes. Deze aaltjes, of nematoden los je op in water en dit geef je aan de door rouwvliegjes geteisterde planten. De aaltjes zullen in zo'n 4 weken tijd de rouwvlieglarven doden, waardoor je gauw van de plaag af bent. Je kunt aaltjes tegen rouwvliegen niet alleen gebruiken om rouwvliegjes te bestrijden, maar ook inzetten ter preventie om te voorkomen dat rouwvliegjes in de buurt zullen komen van de planten.

Potgrond verversen

Werk je liever niet met aaltjes om de rouwvliegjes te bestrijden? Dan kun je er ook voor kiezen om de potgrond van de besmette planten geheel te verversen met nieuwe potgrond. Zorg er hierbij ook voor dat je de wortels van de planten goed schoonmaakt zodat er geen larven achter blijven die zich vervolgens weer in de nieuwe potgrond nestelen. Hiermee ben je ook van het probleem af. Echter is er bij deze methode geen garantie dat de rouwvliegjes niet terug zullen komen. Mocht je toch weer last krijgen, dan is het gebruik van aaltjes toch wel de meest onschadelijke en effectieve methode.

Geef een reactie